Мой сайт
Главная | Регистрация | Вход Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 2
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Апрель » 7 » Гастрит и лош дъх. Лош дъх в устата
19:48

Гастрит и лош дъх. Лош дъх в устата





Съществуват много други причини за халитозата, т.е. лошият дъх от устата. Най-напред ще изброим всички възможни причини за това състояние:

При наличие на кариес, пародонтит и стоматит се обърнете към стоматолог.

Ако усещате постоянна сухота в устата, може би става дума за т.нар. болест на Шегрен и означава, че е необходимо да се прегледате при ревматолог.

Кисел дъх обикновено говори за язва на стомаха и не бива да отлагате посещението си при гастроентеролог.

Ако дъхът от устата ви има миризма на ацетон, вероятно страдате от диабет. Вземете мерки, прегледайте си при ендокринолог.

При силно усещане на амонячен мирис, търсете нефролог, защото това говори за бъбречни проблеми.

Ако дъхът от устата ви е гнилостен, не чакайте, а веднага се прегледайте при пулмолог, защото това говори за абсцес на белите дробове.

Понякога източникът се крие под коронките на зъбите

Преди всичко се обърнете към стоматолог. Халитозата е чест признак на неизлекуван кариес, неправилно поставени или износени пломби, възпаление на венците и костната тъкан, усложнения след изваждане на зъби. Понякога източникът на лошия дъх се крие под коронките. Или ако много трудно пробиват мъдреците. Както и при различни заболявания на устната лигавица - от стоматит до гъбична инфекция.

Във всички тези случаи ще ви помогне стоматологът: ще ви постави пломби или нови коронки, ще прочисти пародонталните джобове, ще излекува възпалената лигавица. Ако халитозата е предизвикана от зъбен налеп, е нужно професионално почистване на зъбите и съответно правилна грижа за тях.

В крайна сметка, ако вашият стоматолог ви каже, че нямате проблем, идва ред на другите специалисти.

И още: когато чистите зъбите си, не забравяйте за езика. Там много лесно се натрупват бактерии. Особено в задната му част, която почти никой не си прави труда да чисти.

Една от най-честите причини за халитозата е недостатъчната слюнка

Именно с това се обяснява сутрешният дъх от устата: докато спим, притокът на слюнка се забавя и се създават отлични условия за бактериите. На възрастните хора най-често им мирише устата сутрин именно защото при тях намалява изработването на слюнка.

Ако вие сте млада, но не можете да произвеждате достатъчно слюнка, трябва да се консултирате с ревматолог. Понижената функция на жлезите, вкл. слюнчените, е характерна за едно автоимунно заболяване, което се нарича болестта на Шегрен.

Вижте и другите симптоми: усещане за парене и “пяскък” в очите, фотофобия, т.е. страх от светлина, сухота в носоглътката, трудно поглъщане на храната.

Вижте в кои случаи трябва да посетите нефролог и ендокринолог

Резкият амонячен мирис е чест признак на бъбречна недостатъчност, на нефроза, гломерулонефрит, пиелонефрит, цистит.

Насочващи симптоми: остра бъбречна недостатъчност - намалено количество на урината; остър пиелонефрит - висока температура, болки в кръста и нарушено уриниране; цистит - чести позиви с малки количества урина и рязка болка на края.

Ако от устата ви излиза мирис на ацетон или гнили ябълки, това е един от симптомите на захарния диабет.

Насочващи симптоми: Чести позиви към уриниране, неутолима жажда, слабост и бърза умора, боцкане в ръцете или изтръпване на ръката, крака, стъпалото.

Херния на диафрагмата, холецистит, колит, хепатит...

Специфичен дъх от устата възниква при херния на диафрагмата, защото стомашният сок се връща обратно в хранопровода.

При болести на стомашно-чревния тракт - ентерит, колит, гастрит, дисбактериоза, дъхът от устата може да бъде още по-неприятен - прибавя се и оригване с мирис на сероводород.

Киселият мирис свидетелства за повишена киселинност в стомаха и е възможен при язва на стомаха и дванадесетопръстника.

При хепатит и холецистит дъхът е по-специфичен.

Проблемът преследва и тези, които не усвояват млечните или зърнените продукти и страдат от непоносимост към лактозата и глутена.

Запомнете следните симптоми: получаването на киселини след ядене говори за херния в диафрагмата. Те се засилват в хоризонтално положение. Страдащият получава болки след ядене, които преминават към гърдите, сърцето, лопатката, шията, долната челюст.

Признаците на гастрита са усещане за притискане в стомаха след ядене, киселини, прилошаване, понижен апетит, неприятен вкус в устата.

При язва на стомаха болката се появява 1-2 часа след ядене. Страдащият често повръща и няма апетит.

Острият холецистит се проявява с пристъпообразна болка в дясната половина на корема, повишена температура, жълтеница и сърбеж по кожата.

Гнилостният дъх говори за абсцес на белите дробове и бронхоектатична болест

Халитозата може да възникне и заради фронтит, синузит, отит, тонзилит, дори и хрема.

По-специфично мирише от устата на болните от пневмония, бронхит и туберкулоза. При заболявания на белите дробове лошият дъх се засилва при издишване или покашляне.

Гнилостният мирис говори за абсцес на белите дробове и бронхоектатична болест, когато в джобовете на бронхите се насъбира гной.

Насочващи симптоми: синузитът се проявява със силно главоболие, чувство за непрекъснато притискане в областта на носа, повишена температура, отделяне на гнойни секрети от носа. Отитът - болки в ухото; тонзилитът - болки в гърлото.

Пневмонията се проявява с кашлица, температура, болка от едната страна или от двете и затруднено дишане. Бронхитът е характерен с кашлица и секрети със зелен цвят. При туберкулозата кашлицата е съпроводена с храчки, изпотяване, загуба на тегло, повишена температура, слабост, задъхване - симптомите се проявяват повече от месец.

Избягвайте белтъчната диета

Ако сте решили да отслабвате и сте прибегнали до строга диета, в някой момент задължително ще се появи сладникаво-кисел дъх от устата. Особено ако става дума за белтъчна диета.

Ниското ниво на захар в кръвта (хипогликемия) води до това, че организмът използва натрупаните в тялото мазнини като източник на енергия. От една страна, вие точно това сте искали да постигнете, но от друга - промеждинните продукти на този процес, които се наричат кетони, помагат за лошия мирис.

И още: неприятният дъх от устата при твърда диета може да сигнализира, че на вашия организъм спешно му е нужен ниацин, т.е. витамин РР или В3. Затова наблягайте на ръжен хляб, елда, фасул, месо, черен дроб, говежди бъбреци.

Кога състоянието не изисква лечение

Често причините за халитозата сами преминават и лесно се отстраняват без помощта на лекари. Вижте кога:

На някои жени им излиза лош дъх от устата преди менструация. Това е свързано с хормоналните нарушения.

За никого не е тайна, че устата миреше ако човек си е похапнал лук и чесън, ако е прекалил с алкохола. Но едва ли всички знаете, че халитозата може да се провокира от неумерено количество кафе и газирани напитки, съдържащи заместители на захарта.

Пушенето и халитозата са като братя-близнаци. Смолата и никотинът са неприятни сами по себе си, освен това устата на пушача трудно се насища с кислород. Лигавицата пресъхва, често се възпаляват венците, отлага се зъбен камък.

Неприятен дъх може да се появи в стресова ситуация и да изчезне, когато притесненията ви преминат.

Халитозата често измъчва хора, на които им се налага да говорят много: политици, лектори, адвокати, радиоводещи... Причината е пак в пресъхването на устната лигавица. Затова винаги си носете бутилчица вода, където и да се намирате.

С халитоза се сблъскват и тези, които дишат с устата при занимания с фитнес. Решението е очевидно. Научете се да дишате правилно.

Върху свежия дъх от устата може да повлияе продължителният прием на лекарства. Антихистаминните и средствата против отоци са едни от тях. И още: антидепресанти, успокоителни и препарати против хипертония. Те пък намаляват притока на слюнка, а това спомага за лош дъх.



Источник: www.blitz.bg
Просмотров: 824 | Добавил: havoluch | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Апрель 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтов - uCoz