Мой сайт
Главная | Регистрация | Вход Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 2
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Сентябрь » 2 » Елиминационен гастрит. Гастрити (Gastritis)
16:45

Елиминационен гастрит. Гастрити (Gastritis)





елиминационен гастрит

Гастрити - изображение

Гастритът е заболяване с определена морфологична картина и характеристика, което протича в две основни форми: остър гастрит; хроничен гастрит.
• Остър гастрит

Острият гастрит е полиетиологично заболяване. Той се причинява от различни етиологични фактори.
Eкзогенни фактори: алиментарни фактори; алкохол; медикаменти ; химически агенти; бактерии - стрепто- и стафилококи, салмонели, коли бактерии и най-вече Helicobacter pylori.
Ендогенни фактори: токсични продукти на обмяната (уремия); имунни комплекси; бактериални и вирусни ендогенни инфекции
Остър катарален гастрит.
Макроскопски. Лигавицата е оточна, хиперемирана, поради което изглежда задебелена с леко грубоват релеф. По повърхността й нерядко се откриват ерозии и точковати кръвоизливи, разположени под дебел слой слуз, примесена с излющен епител.
Микроскопски. В тапициращия повърхността и ямките епител, както и в специализираните структури (главни и пристенни клетки) има дегенеративни и некротични промени: цитоплазмата е нехомогенна, границата между клетките не е очертана добре, има доста излющен епител. Оформят се повърхностни ерозии, в които епителът липсва, подлежащите съдове са кръвонапълнени и има излят ексудат и левкоцитна инфилтрация.
Остър фибринозен гастрит
При него по повърхността на стомашните гънки има мръсно-сивкав или жълто-кафяв налеп. При отстраняването му в лигавицата се откриват ерозии или язви.
Микроскопски. Налепът е съставен от фибрин, левкоцити, излющени епителии. Фибрин и левкоцити има и в дълбочина на лигавицата, заедно с останалите белези, описани при катаралния гастрит.
Фибринозен характер има гастритът при уремия (елиминационен гастрит), дифтерия и др.

Остър гноен (флегмонозен) гастрит
Гноен възпалителен процес може да възникне и при хематогенно дисеминирана инфекция, напр. при сепсис, еризипел, фурункулоза и др.
Макроскопски. Гастритът може да има ограничен (абсцедиращ) характер или да е дифузен (флегмон на стомаха). Стомашната стена дифузно или в определени участъци изглежда задебелена, особено за сметка на субмукозата. При срез изтича жълто-зелена гной или се виждат единични или множествени абсцеси. Лигавицата е с груб релеф, кръвоизливи и фибринен налеп.
Микроскопски. Вижда се обилна неутрофилна възпалителна инфилтрация предимно в субмукозата, а също и в мускулния слой до серозата. В други случаи в същите зони може да има оформени абсцеси. Всред гнойта бактериите са много. В съдовете (артериоли и венули) се откриват силна конгестия и тромби. Ангажирането на серозата на стомаха в гнойния процес обуславя развитието на перигастрит и перитонит.
Некротичен (корозивен) гастрит
Етиология. При непосредствен контакт на различните корозивно действащи вещества (киселини и основи) с лигавицата наптъпва некроза с разрушаване на последната и шок.
Макроскопски. Некрозата може да бъде с коагулационен или коликвационен характер, да обхваща повърхностните или дълбоки отдели на мукозата, до перфорация на стомашната стена. Ако корозивният гастрит се преживее, завършва с тежки фибринозносклеротични промени, които предизвикват деформация и стеноза на стомаха.
Остър хеморагичен гастрит
Етиология. Гастритът е хеморагичен в резултат на действието на някои медикаменти, напр. аспирин, при травма, особено мозъчна, след големи хирургични интервенции, при някои инфекциозни заболявания - антракс, чума, хеморагична треска.
Макроскопски. Промените са по-тежки по малката кривина на стомаха и във фундуса. Стомашната лигавица е осеяна с точковати и конфлуиращи кръвоизливи и ерозии, поради което има пъстър вид и изглежда интензивно червена.
Микроскопски. Открива се силна съдова конгестия, повърхностни некрози на епитела, точковидни или обширни кръвоизливи и оток в собствения слой на лигавицата и субмукозата.



Источник: medpedia.framar.bg
Просмотров: 737 | Добавил: havoluch | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Сентябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтов - uCoz